Despre Școala Încrederii

Programul Școala Încrederii a luat naștere din pasiunea și dorința Ruxandrei Mercea de a readuce încrederea în școlile din România prin schimbarea culturii organizaționale și prin dezvoltarea relațiilor sănătoase între toți membrii comunității.

Fondator: Ruxandra Mercea

„Îmi doresc ca toți copiii României să aibă curajul și puterea să își asume propria viață, având resursele interne să se reinventeze, să persevereze și să fie împliniți.”

Ruxandra Mercea este director Transylvania College, fondator Asociația Școala Încrederii, facilitator Leader in Me și mamă a patru copii. Ea crede că schimbarea și transformarea în educație vine din interiorul fiecărei școli. Speranța Ruxandrei este că tot mai multe școli din țară vor conștientiza că pot să se schimbe pentru binele copiilor.

Scrisoare către Ilinca

Dragă Ilinca,

Acum 25 de ani, în 2019, am luat o decizie. A fost una dintre acele decizii dificile, care însă m-a transformat în omul care sunt azi. Atunci oamenii spuneau că sunt curajoasă să fac asta, însă nu era vorba despre curaj. Era despre familia mea și despre responsabilitatea pe care o simțeam pentru ea.

Deși la momentul respectiv, în 2019, tu erai doar un copil, dragă Ilinca, mi te-am imaginat stând în fața mea, având vârsta mea și întrebându-mă: „Mamă, mereu îmi spui să fac o diferență în tot ce realizez, să cred într-o cauză și să lucrez pentru ea, să am grijă de cei pe care-i iubesc și să-i înțeleg… Dar tu? Tu ce simți că ai făcut pentru viitorul meu?” Apoi m-am imaginat pe mine răspunzându-ți: „Am fost o mamă bună, am fost o soție bună, am muncit foarte mult să ai o altfel de școală, un altfel de mediu în care să crești”. Și te-am văzut apoi răspunzându-mi: „Da, sunt recunoscătoare pentru toate astea. Dar cum rămâne cu soțul meu, care a crescut într-o școală de stat? Sau cu prietenii mei, cu colegii cu care lucrez acum și pe care îi văd trecând prin momente dureroase, care ar fi putut fi evitate dacă ar fi avut cu toții un adult care să creadă în ei?”.

Acel dialog imaginar și acea voce a ta la mine-n cap m-au făcut să-mi doresc să fac ceva mai mult. Draga mea fiică, ai 35 de ani acum, iar noi am schimbat viitorul pentru tine, pentru surorile tale, pentru fratele tău, pentru prietenii voștri, pentru generația ta și pentru copiii viitorului. De dragul vostru, al tuturor, am reușit să ne reconstruim țara, astfel încât școlile și comunitățile din jurul lor să fie locuri unde:

  • copiii sunt învățați să devină visători, făuritori, creatori;
  • toată lumea se simte în siguranță, iubită și îngrijită;
  • membrii unei comunități apelează unii la alții pentru a primi sprijin;
  • relațiile sunt prioritare și nu sunt luate de-a gata;
  • ne putem permite să fim vulnerabili, să fim văzuți și auziți, cu bunătate, empatie și compasiune pentru noi înșine și pentru ceilalți;
  • ne susținem reciproc visurile, aspirațiile și îi inspirăm pe ceilalți să facă la fel;
  • simțim că aparținem.

Totul a început cu un copil. Cu tine, Ilinca. Apoi o școală a preluat această muncă, după care fiecare copil a început să conteze și fiecare adult din țara noastră a început să simtă cum e atunci când oamenii cred unii în ceilalți și se inspiră unii pe alții, astfel încât fiecare să vadă măreția, frumusețea și puterea din el însuși.

Țara noastră a devenit un loc în care oamenii cred în puterea lor de a schimba lucrurile în bine.

Cu dragoste,

Mama

Până în 2030, ne propunem să ajungem la 1200 de grădinițe și școli din România. Ceea ce, conform statisticilor, reprezintă 20% din totalul instituțiilor de învățământ din țară. Iar când schimbarea pe care o facem cu ajutorul vostru ajunge la un procent de 20%, ea devine sistemică și va avea impact asupra tuturor copiilor care cresc și învață azi în România.

Pentru că fiecare copil, din fiecare școală, contează.

Fii parte din Școala Încrederii!

Dacă vrei să faci parte din procesul nostru și să afli mai multe detalii despre program, trimite-ne un mesaj.